torsdag 15 november 2012

Vi bygger broar vi!

Här i stan kan vi läsa om stora underskott i kommunens budget för 2012, ibland funderar jag då över en del saker som görs, i år har det byggts en ny bro i Industrilandskapet för millioner, och nu pågår det ännu ett brobygge som gör att gående kan gå ut till en ö i Motala Ström från två håll.
Visst är det trevligt med förnyelse och utveckling i staden, men frågan är ju om det inte finns lämpligare tillfällen ekonomiskt att göra sådana byggen, för jag läser i samma tidning att sköterskor och lärare anställda i Norrköpings kommun har bland de lägsta lönerna i Sverige, att det saknas pengar i socialbudgeten m.m
Verkar ibland som om politiker inte använder sig av samma plus och minus i ekonomin som vi "vanliga" gör!?
 
Här den färdiga bron, upplysningsvis kan jag ju berätta att det finns ytterligare broar bara ett par tre hundra meter både bakom och framför den nya bron!

Här den bro som håller att färdigställas, här undrar jag först och främst över det dåliga skyddet som killarna har när dom jobbar med epoxi, borde det inte ha varit munskydd oxå!?
I det här området finns det oxå sedan tidigare andra broar i närheten plus en speciell bro från en sida till "ön"!

Torsdag kväll, och imorgon fredag med låååååååång arbetsdag, ja det får väl gå det oxå!
Ha en bra start på helgen!
annette

4 kommentarer:

Jane sa...

De kanske döper om Norrköping till "Suckarnas stad" med alla dessa broar ;)
Konstigt, som du säger, att de inte har munskydd. Jag trodde att man var jättenoga med sådant nu för tiden.
Här har det försvunnit miljoner ur kommunens kassa och kvinnan som försnillat har också försvunnit ... På lördag ska Missing people ut och leta. Det låter lite olycksbådande :/

Bosse sa...

Jag tycker Norrköpings styrka är att kunna se både långsiktigt och kortsiktigt samtidigit, och driva staden långsiktigt även när det finns akuta kortsiktiga behov!

Att Norrköping tog sig ur den dystra, mörka smutsiga perioden då hela industristaden Norrköping avvecklades är ju just för man kunde driva långsiktiga projekt för stan, fast gigantiska kortsiktiga akuta behov, anser jag!
Detta kan man även väldigt fint läsa på "Kris & Vision"-utställningen på Arbetets Museum, där det utförligt och intressant beskriv hur stans politiker tacklade stans svårigheter med att väldigt målmedvetet bygga en stad för folk att trivas i! Väldigt intressant historia att ta del av.
http://www.krisovision.se/

Hel tiden har det funnits akuta kortsiktiga behov att lägga pengar på, när man valde att bevara Industrilandskapet, när man satsade på ett Universitet till staden, när man byggde Visualiseringscenter C med Cnema, vilket nu med sin visualiseringsteknik nått världsrykte och drar stort intresse till stan!
http://www.cisionwire.se/norrkoping-visualisering-ab/r/svensk-visualiseringsteknik-avslojar-ett-5-500-ar-gammalt-mordmysterium,c9335815
Även att behålla våra spårvagnar och satsa på dem visar sig ju nu vara en bra framtidsinriktad satsning, trots tidvis hårt kritiserat...

Att skapa en trevlig oas för Norrköpingsborna på Strömsholmen har ju diskuterats i 10-tals år men inget har hänt, och nu senast visade det sig att inget byggbolag är berett att satsa på en Ö som ligger som en återvändsgränd utan någon naturlig tillströmning av folk. En andra bro som därmed ger en passage över Strömmen gör att detta plötsligt blir en naturlig väg för många människor och därmed fås förutsättningarna för att även utveckla Ön till en oas för stan. Den nya bron där kommer helt att finansieras av försäljning av mark på Strömsholmen till något byggbolag som redovisar en trevlig utveckling av Ön.
Dessutom tror jag det här blir en värdefull cykelväg från de östra delarna av Norrköping ned till järnvägsstation, som ett led i att utvecklas till en bra cykelstad (=framtidsinriktat).

Pengar till löner åt sjukvårdsfolk, lärare m.fl. fås ju från skatter, så att säkra deras löneutveckling och pengar till dessa sektorer gör man genom att säkra stans skatteintäkter framöver, genom en långsiktig utveckling av staden, är min övertygelse! Och en viktig bit där är att göra stan attraktiv och fortsätta den sedan länge inslagna och medvetna utveckling av en stad där folk trivs, och här tycker jag Norrköping visat på en bra styrka!

Blickar man ut över Europa är det många städer där stora vattendrag skär rakt genom stan som också nu satsar just på fler gångbroar för att många människor uppfattar det attraktivt med många varierande gångstråk över dessa vattendrag.

Så jag är väldigt positiv till dessa nya gångbroar och helt övertygad om att det på sikt bidrar med att stärka stans ekonomi och invånarnas trivsel.

Mycket av den dåliga ekonomin nu är att nuvarande regering medvetet kraftigt dragit ned på A-kassa och sjukförsäkring och flyttat dessa kostnader från staten till utgifter för socialbidrag (försörjningsstöd) hos kommunen.

I kommunerna har det betytt att försörjningsstödet ökat ännu mer än vad lågkonjunkturen kan förklara. Trycket på kommunernas budget ökar när allt fler kostnader läggs på kommunen utan kompensation från regeringen (egentligen ett brott med hur den ekonomiska relationen mellan stat-kommun ska se ut enligt kommunallagen). Detta slår direkt mot välfärdens samlade resurser i Norrköping.

annette sa...

Bosse det var ett dabttinlägg värt en stooor tidning, instämmer till en del men inte i allt.
Skriver ju själv att det kan vara trevligt med lite nytt, men jag vet ju att prioteringar på t.ex. lärare och sjukvårdspersonal legat efter redan innan nuvarande regering tillkom, inte helt nytt med dessa låga löner vare sig i kommun eller landsting.
I landstinget fattas det idag t.ex 150 sjuksköterskor, inte heller en ren brist för en stor del beror på att personal har sagt upp sig pga både dåliga löner och orimliga arbetsvillkor, och i det läget så kan jag tycka att det i alla fall hade räckt med en ny bro!
Finns ju oxå en del upphandlingar som inte varit så gynnsamma för kommunen,lite av dessa bortkastade pengar kunde ju använts till betydligt bättre ändamål, t.ex kunnat fortsätta att ha Ria öppet även på söndagarna för våra utslagna innevånare eller/och äldrevården!
Detta går att diskutera i det oändliga, för olika åsikter har dom flesta av oss, och jag tillhör t.ex dom som tycker vår nuvarande regering gjort mycket bra, men givetvis även en del dåliga saker!

Bosse sa...

Jo Annette, håller med dig till en del också... bl.a. om en del mindre bra upphandlingar stan gjort (bl.a. gick det riktigt snett vid renoveringen av Strykbrädesbyggnaden), samt att en del brister i samhället har utvecklat sig under både föregående och nuvarande regering, samt tråkigt med neddragningen av Ria... och att det går att diskutera i det oändliga ;-)