onsdag 6 juni 2012

Rektorspalatset I Dubrovnik

Ganska så "maffig" och vacker byggnad tycker jag, fick vänta till en sen kväll för att kunna fota det här utan att det var fullt med människor, som liksom jag tyckte om att njuta av detta byggnadsverk.

Rektorspalatset (kroatiska: Knežev dvor) är ett palats i staden Dubrovnik i Kroatien. I början av 1400-talet skadades byggnaden svårt av krutexplosioner men restaurerades ånyo 1435 enligt ritningar av den neapolitanske arkitekten Onofrio di Giordano della Cava. Flera arkitekter, däribland Pietro di Martino från Milano, Michelozzo di Bartolommeo från Florens och Juraj Dalmatinac kan tillskrivas dess utformning som bär stildrag från gotiken, renässansen och barocken. Byggnadens historia kan spåras långt bak i tiden och under flera århundraden utgjorde den navet för republiken Dubrovniks förvaltning och politik. Byggnaden hyste rektorns (knezens) kansli och i palatset samlades det styrande rådet. Byggnaden är en av de viktigaste minnesmärkena av profan arkitektur längs den kroatiska adriatiska kusten[1] och utgör en av stadens turistattraktioner.
Text från Wikipedia

Blir nog ännu sämre med bloggandet än vanligt en period, håller på och skall byta dator, lite att fixa innan och framförallt efter bytet anar jag, och så var det där att hinna med med jobb och lite annat oxå;)
Nu skall det bli rejält interminne och stooor hårddisk!
Ha det bra i slutet av veckan!
annette

9 kommentarer:

Jane sa...

Vilken vacker byggnad, lite katedralaktig med sitt tak och sina pelare. Förstår att du väntade på att få fota utan folk som skymde härligheten :)
Apropå ny dator ... jag fick en Wacom Bamboo ritplatta av min ena son :) Nu ska jag bara lära mig rita på den så blir det nog någon bilderbok så småningom :))

Elisabeth Källblad sa...

Så vackert!
Upps, byta dator, lycka till!
Det är ju nästan som att flytta. Och så ska man helt plötsligt komma ihåg alla lösenord igen! ;)
Hoppas det blir bra med den nya!

AnnaKK sa...

Hej-Hej!

Jag kommer nog inte heller att vara i farten så mycket här på internet de kommande dagarna - men lite grann blir det nog ändå, kan ju inte låta bli fast att jag egentligen inte har tid! ;-)

Det är på tisdag som dottern tar studenten, så festen blir på kvällen då. Lite underligt med stort baluns en kväll mitt i veckan med arbetsdag efter, men förhoppningsvis så funkar det bra så också. :-) Blir väl inte så jättesent, och måttligt med alkoholen, så det kanske rent av har sina fördelar!? :-D

Imorgon är det några andra i bekantskapskretsen som har studentfester, och vi ska åtminstone på den ena. Ska bli kul att se hur de har ordnat det. :-)

Lycka till med datorbytet - det tar sin lilla tid innan man har "bott in sej" i en ny sådan, men det är samtidigt alltid kul att uppgradera sej på den fronten. Brukar ha hänt massor på bara några få år när det gäller såna.

Ha det fint!!! :-)

Pysselfarmor sa...

En fantastisk stad verkar detta också vara. Tänk så mycket vackert man har kvar att upptäcka!

Della sa...

Snyggt ställe. Och utan folk - det gör sig nog bättre så. :)
Då är vi i samma läge med nya dator och nya program och bilder hit och dit och ska det fungera eller?... Jag är i alla fall mycket nöjd med mina nya prylar.

Stare Ström sa...

Vilken häftig byggnad! Och så bra du har fotograferat den!
Du var alltså inte heller nationell på vår nationaldag!

Stare Ström sa...

Vilken häftig byggnad! Och så bra du har fotograferat den!
Du var alltså inte heller nationell på vår nationaldag!

Tristan sa...

Flott bygning.

Christian Berghänel sa...

Vacker byggnad och vacker stad.

Lycka till med datorbytet. Hoppas det går bra så vi får titta på nya fina bilder i din blogg snart!